Исхрана парадајза у заштићеном простору - искуства из Алмерије

Objavljeno: 27/07/2020

  

Ishrana paradajza u zaštićenom prostoru

            – iskustva iz Almerije-

 

Preporuka stručnjaka iz kompanije Vellsam

 



Tokom čitavog ciklusa proizvodnje paradajza neophodno je održavati balans između porasta zelene mase i plodonošenja. Prinos paradajza u Almeriji je često smanjen zbog gljivičnih infekcija, napada vaši i grinja. Za postizanje stabilnih prinosa i održavanje dobrog zdravstvenog stanja useva preporučujemo primenu nekog od proizvoda iz Fosfivell linije, a pre svega Fosfivell Cu kao i biljni ekstrakt Bioaction.

 

 

 

Za poboljšanje kvaliteta cvetova, podsticanje nalivanja plodova i povećanje sadržaja suve materije naša preporuka je da se u toku vegetaciju kombinuju sledeći proizvodi: Vellset, Vellpotassium i Brixtoner.

 

Iskustvo proizvođača

 

Francisco se bavi proizvodnjom paradajza na površini od 2ha. Ovo su njegova zapažanja vezano za efekat primene Vellsam tehnologije na prinos i kvalitet plodova:

Koji su najveći problemi sa kojima se susrećete u proizvodnji paradajza i da li su vam preporuke agronoma kompanije Vellsam pomogle da unapredite proizvodnju?

Francisco: Izuzetno veliki problem u proizvodnji paradajza mi predstavljaju bolesti, pre svega plamenjača, ali i štetočine kao što su biljne vaši i grinje. Da bih mogao redukovati primenu pesticida neophodna mi je stručna pomoć i saveti agronoma kompanije Vellsam. Posebno su mi značajni bili saveti o pravilnoj primeni proizvoda Bioaction i Fosfivell Cu koji su dali izuzetne rezultate i pomogli mi da ostvarim svoje ciljeve u proizvodnji.

Ove godine ste od rasađivanja do kraja ciklusa proizvodnje pratili preporuke agronoma kompanije Vellsam. Da li ste zadovoljni prinosom paradajza?

Francisco: Prinos paradajza ove godine je veći u odnosu na sve prethodne sezone. Zaključio sam da su tome najviše doprineli proizvodi: Vellset, Osmogreen Plus, Vellpotassium, Brixtoner i Redoxy Ca. Vellset i Osmogreen Plus  su podstakli zametanje plodova i uz kasniju primenu Vellpotasiuma smanjili odbacivanje plodova u stresnim uslovima. Druga značajna novina u tehnologiji koja je dala rezultate je primena proizvoda Brixtoner i Redoxy Ca pred kraj vegetacije. Redoxy Ca je regenerisao biljku i pomogao da se održi optimalni nivo proizvodnje baš kada je cena paradajza na tržištu značajno porasla.

                                Program ishrane koji je Francisco pratio

Da li kvalitet plodova prati povećanje u prinosu?

Francisco: Naravno, osim prinosa i kvalitet je poboljšan za šta je najzaslužnija primena proizvoda Brixtoner i Velpotasium. Poboljšan je sadržaj suve materije koji je presudan za cenu paradajza.

 

 

 

Autor: Gema Pеrez

Prevela: Jelena Živanović