Исхрана краставца у заштићеном простору -искуства из Алмерије-

Objavljeno: 28/06/2020

 

Ishrana krastavca u zaštićenom prostoru

           – iskustva iz Almerije-

 

Preporuka stručnjaka iz kompanije Vellsam


 

Tokom čitavog ciklusa proizvodnje krastavca neophodno je održavati balans između deobe i porasta ćelija. Krastavac je izuzetno osetljiv na različite stresne faktore. U plastenicima u Almeriji to se uobičajno odnosi na stres izazvan nedostatkom, viškom ili neadekvatnim kvalitetom vode za navodnjavanje, visokom transpiracijom, ekstremnim temperaturama i virusima.  

 

Iz tog razloga preporučujemo primenu proizvoda Calamin Bor koji poboljšava čvrstinu plodova, kao i kombinovanje proizvoda Nutrivell, Algavell i Hormovell u cilju postizanja dobrog kvaliteta plodova. Uz prethodno navedeno primena proizvoda iz Plant Power linije po preporukama agronoma povećaće  prinos i krupnoću plodova.

 

Iskustvo proizvođača

Emilio Pelaez se bavi proizvodnjom krastavaca na površini od 1,5ha. Njegova proizvonja uz primenu Vellsam programa ishrane iz godine u godinu beleži  značajno povećanje prinosa, tako je u sezoni 2019/2020 povećan je prinos za 25% u odnosu na prethodnu sezonu. Na grafiku je prikazan broj plodova po biljci u tri različita momenta tokom ciklusa proizvodnje u sezoni 2019/2020 upoređen sa sezonom 2018/2019.

 

Ovo su njegova zapažanja vezano za prinos i kvalitet plodova:

Ove godine ste od rasađivanja do kraja ciklusa proizvodnje pratili preporuke agronoma kompanije Vellsam. Da li ste zadovoljni prinosom krastavca?

Emilio: Kao poljoprivredniku koji svom poslu pristupa profesionalno važno mi je da svake godine unapređujem svoju proizvodnju. U tome i uspevam zahvaljujući agronomima iz kompanije Vellsam, čiji fokus nije samo na prodaju proizvoda već pre svega na davanje praktičnih saveta o ishrani bilja od rasađivanja do kraja ciklusa prozvodnje. Ove godine sam imao prinos 13 kg/m2 što je 25% više u odnosu na prinos od 10,4 kg/m2 u prethodnoj. Izbalansirana ishrana u kombinaciji sa kontrolisanim režimom navodnjavanja omogućila je da biljkama pružimo idealne uslove što je značajno povećalo prinoso krastavca.

 


Program ishrane koji je Emilio pratio

Koje promene u programu ishrane smatrate da su najviše doprinele povećanju prinosa?

Emilio: Na krupnoću i masu plodova najviše je uticala kombinovana primena proizvoda Algavell, Nutrivell i Hormovell, i naravno izbalansirana primena različitih proizvoda iz Plant Power linije. Jedna od promena u proizvodnji koja je dala odlične rezultate je naizmenična primena formulacije Plant Power 4-16-28 i proizvoda Vellpotassium svake sedmice. Smatram da je na povećanje broja plodova najviše uticala primena proizvoda Algavell, Osmogreen Plus i Calamin Bor.   Nutrivell je podstakao deobu ćelija i uticao na izduživanje plodova dok je za nalivanje podova nezamenljiv Hormovell.

 

Da li kvalitet plodova prati povećanje u prinosu?

Emilio: Naravno, štaviše kvalitet je značajno poboljšan što se tiče dužine plodova, čvrstine, boje i kvaliteta pokožice.

 

 

 

Autor: Gema Pеrez

Prevela: Jelena Živanović